De vijfde editie van de Science for the Future Solvay Prize viert in 2022 ook het 100-jarig bestaan van de eerste Solvay-conferentie voor chemie.

Bruxelles, 15 December 2021

Solvay heeft vandaag de jury bekendgemaakt voor de vijfde editie van zijn Science for the Future Solvay Prize, met een bedrag van €300.000 euro dat om de twee jaar wordt toegekend aan een wetenschapper die grensverleggend onderzoek verricht dat de toekomst van de chemie helpt vormgeven en een oplossing biedt voor sommige van de meest prangende uitdagingen waar de wereld mee kampt. De laureaat van de Solvay-prijs wordt op 13 januari bekendgemaakt en de prijsuitreiking zal op 29 maart live worden uitgezonden.

De winnaar zal worden gekozen door een onafhankelijke jury van gerenommeerde wetenschappers, onder wie twee Nobelprijswinnaars:

 • Sven Lidin, voorzitter van de jury van de Solvay-prijs, hoogleraar anorganische scheikunde
  aan de universiteit van Lund
 • Steven Chu, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1997, voormalig minister van Energie
  van de VS en hoogleraar aan de universiteit van Stanford
 • Ben Feringa, Nobelprijswinnaar voor scheikunde in 2016, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit
  Groningen, voormalig winnaar van de Solvay-prijs in 2015
 • Susumu Kitagawa, winnaar van de Solvay-prijs in 2017, hoogleraar aan de universiteit van
  Kyoto
 • Geraldine Lee Richmond, presidentiële leerstoel Wetenschappen en hoogleraar Scheikunde
  aan de Universiteit van Oregon, voorgedragen voor de functie van U.S. Under Secretary of
  Energy for Science
 • Dame Carol Vivien Robinson, hoogleraar scheikunde en de eerste directeur van het Kavli
  Institute for Nanoscience Discovery in Oxford
1st Solvay Conference in Chemistry, 1922

In 1922 organiseerde Ernest Solvay, de oprichter van het bedrijf, de eerste Solvay-conferentie, een wetenschappelijke conferentie over chemie. Vele scheikundigen, die later Nobelprijswinnaars zouden worden, kwamen samen om nieuwe theorieën in de microfysica en chemische wetenschap te bespreken. Met de Solvay-prijs die in 2022 zal worden uitgereikt, is het 100 jaar geleden dat Ernest Solvay zijn eerste conferentie organiseerde.

"Solvay heeft een lange geschiedenis in het bevorderen van fundamentele wetenschap, en de Solvay-prijs zet deze erfenis voort," zegt Patrick Maestro, lid van de Académie des Technologies in Frankrijk en wetenschappelijk directeur van Solvay. "Op wetenschap gebaseerde innovatie is vandaag de drijvende kracht achter de strategie van Solvay. Het is een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van Solvay ten opzichte van zijn concurrenten."

 

Over de Science for the Future Solvay Prize

De Solvay-prijs, die in 2013 in het leven werd geroepen, is een voortzetting van de levenslange steun en passie van Ernest Solvay voor wetenschappelijk onderzoek. De prijs beloont de laureaat voor fundamentele bijdragen tot de chemie (eerder dan één enkele ontdekking) met potentiële industriële impact.

Het brede terrein van de prijs bestrijkt de chemie in al haar aspecten, zoals synthese, materiaalkunde, zachte materie, biofysica of biochemie, chemical engineering, milieuwetenschappen en bepaalde aspecten van de moleculaire biologie.

De nominaties gebeuren door leden van het wetenschappelijk comité voor chemie en het raadgevend comité (vroeger en nu) van het Internationaal Instituut voor Fysica en Chemie, deelnemers aan de Solvay-conferenties, leden van prestigieuze internationale wetenschappelijke organisaties en gerenommeerde chemici.

Eerdere winnaars zijn onder meer:

Professor Carolyn Bertozzi
Professor Susumu Kitagawa
Professor Ben Feringa
Professor Peter G. Schultz

 

 

 

 

 

 

 

 • Professor Carolyn Bertozzi (USA), voor haar uitvinding van bioorthogonale chemische reacties die kunnen worden uitgevoerd in levende cellen en organismen, met mogelijke belangrijke doorbraken bij de behandeling van talrijke ziekten, waaronder kanker (2020) ;
 • Professor Susumu Kitagawa (Japan), voor de ontwikkeling van metaal-organische roosters, een nieuwe soort materialen met een scala aan potentiële toekomstige toepassingen, zoal het opslaan van vervuilende gassen (2017) ;
 • Professor Ben Feringa (Nederland), voor zijn baanbrekend onderzoek naar moleculaire motoren, een onderzoeksgebied dat de weg baant voor nieuwe therapeutische en technologische toepassingen met nanorobots (2015).;
 • Professor Peter G. Schultz (USA), voor zijn werk op het raakvlak tussen chemie en biowetenschappen, met belangrijke implicaties voor de regeneratieve geneeskunde, en debehandeling van infectieziekten, auto-immuunziekten en kanker (2013).

 

Over Solvay

Solvay is een op wetenschap gebaseerd bedrijf waarvan de technologieën voordelen bieden voor vele aspecten van het dagelijks leven. Met meer dan 23.000 werknemers in 64 landen verbindt Solvay mensen, ideeën en elementen om de vooruitgang opnieuw uit te vinden. De Groep streeft naar het creëren van duurzame gemeenschappelijke waarde voor iedereen, vooral via Solvay One Planet, dat rond drie pijlers is opgebouwd: de bescherming van het klimaat, het behoud van hulpbronnen en de bevordering van een betere levenskwaliteit. De innovatieve oplossingen van de Groep dragen bij tot veiligere, schonere en duurzamere producten, die te vinden zijn in woningen, voeding en consumptiegoederen, vliegtuigen, auto's, batterijen, slimme toestellen, toepassingen in de gezondheidszorg, water- en luchtzuiveringssystemen. Solvay werd opgericht in 1863 en behoort vandaag tot de top drie in de wereld voor het overgrote deel van zijn activiteiten. In 2020 realiseerde het een netto-omzet van 9 miljard euro. Solvay staat genoteerd op Euronext Brussel en Parijs (SOLB). Meer informatie vindt u op  www.solvay.com.