Diversificatie en openstelling

Tijdens de Trente Glorieuses tussen 1945 en 1970, is de wereldeconomie in volle bloei. Solvay diversifieert zich sterk en zoekt toenadering tot de eindconsument. De commanditaire vennootschap wordt een naamloze vennootschap en de onderneming doet haar intrede op de beurs, ook al blijft het kapitaal onder controle van de oprichtende families.

https://youtu.be/BQjQNeOPRRU

 

Steeds meer onderzoek

De diversificatie naar nieuwe sectoren vergt steeds meer onderzoek en ontwikkeling. In 1953 huldigt Solvay in Neder-over-Heembeek (NOH), buiten Brussel stad, een onderzoekscentrum in. Waar de productenportefeuille in 1950 nog beperkt is tot soda, natriumhydroxide en niet-organische chloorderivaten, realiseert Solvay  in 1967 bijna de helft van zijn omzet met nieuwe producten zoals pvc, peroxiden en de transformatie van kunststoffen. Vandaag huisvest de Solvay Campus van NOH ook het hoofdkantoor van de groep en andere activiteiten.

diversification2

 

Het bestuur op het ogenblik van de honderdste verjaardag

Wanneer Solvay zijn honderdste verjaardag viert, bestaat het bestuur nog altijd uitsluitend uit de oprichtende familieleden. De sfeer is optimistisch, want de ambitieuze diversificatiestrategie begint zijn vruchten af te werpen. Deze foto toont van links naar rechts: Paul Washer, Pierre Solvay, René Boël, Ernest-John Solvay, Henri Delwart, Jacques Solvay.

diversification1

 

Toenadering tot de consument

Tot het einde van de jaren 60 levert Solvay enkel aan industriële klanten. In 1967 stort de onderneming zich op producten die bestemd zijn voor de eindconsument en besteedt hierdoor  steeds meer aandacht aan marketing.. Met deze kledingstukken van  kunstvezels,zoekt Solvay duidelijk toenadering tot zijn klanten! Een van de talrijke uitvindingen van de onderneming is de plastic fles voor mineraalwater. Een weergaloos succes! Om zijn pvc-activiteit te ontwikkelen, creëert Solvay de joint venture Solvic met zijn Britse partner, Imperial Chemical Industries.

diversification3

 

Peroxiden, een tweede diversificatiepad

Na de kunststofrevolutie vormen de peroxiden een nieuw alternatief voor diversificatie. Als naoorlogse herstelbetaling verkrijgt Solvay de licentie van een procedé van IG Farbenen begint zo in 1951 aan zijn eigen onderzoek en ontwikkeling te voeren in 1951. Waterstofperoxide, een bleek- en ontsmettingsmiddel, wordt vooral gebruikt in de detergentenindustrie maar ook in de cosmetische industrie, zoals de blonde vrouw op deze foto illustreert. In 1971 creëert Solvay met de Britse onderneming Laporte de joint venture Interox, die uitgroeit tot een wereldleider in waterstofperoxide.

diversification7

 

Openstelling van het kapitaal voor het publiek

Om de ontwikkeling van de nieuwe activiteiten te financieren, verandert Solvay na meer dan een eeuw van een commanditaire naar een naamloze vennootschap: in 1967 trekt Solvay naar de beurs. De oprichtende families behouden evenwel de meerderheid van de aandelen en zij versterken hun positie in 1983  Solvac, een nieuwe holding die geslotenis voor institutionele investeerders. De openstelling van het kapitaal voor het publiek is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de groep en betekent onder meer de benoeming van leden van het uitvoerend comité die geen deel uitmaken van de familie.

diversification5

 

Solvay terug naar de VS

Solvay keert in 1974 terug naar de Verenigde Staten, met de overname van de activiteit hogedichtheidpolyethyleen (HDPE) van Celanese Corp. Deproductievestigingin Deer Park, in Texas is dan de grootste HDPE-fabriek van HDPE van het land! Deze strategiewijziging vindt plaats onder leiding van Jacques Solvay. De Amerikaanse dochteronderneming heet voortaan Soltex Polymer Corp., want het recht op gebruik van het merk Solvay behoort nog steeds toe aan Allied Chemical!

diversification4

 

De triomf van het zwarte goud

Van houtskool tot aardolie ... De triomf van de petrochemie stelt steeds meer bedrijven bloot aan de schommelingen op de oliemarkten. Op enkele jaren tijd wordt Solvay de grootste pvc-producent van Europa en daarmee steeds afhankelijker van een grondstof waar hij de kosten niet van controleert:: etheen, of ethyleen, gewonnen uit aardolie. De financiële  resultaten van Solvay zijn nu deels gebonden aan de evolutie van de olieprijs

diversification6

 

Ondertussen bij Rhône-Poulenc ...

Met de fusie van SCUR en Poulenc Frères wordt Rhône-Poulenc in 1928 geboren. Het vezel en  geneesmiddelenbedrijf, diversifieert zich na de oorlog tot  een belangrijke producent vannylon, polyester, penicilline en siliconen. In de jaren 60 en 70 stuwt een reeks fusie en overnames Rhône-Poulenc naar de kop van de Franse chemie-industrie. In de jaren 70 en 80 reorganiseert Rhône-Poulenc zijn talrijke divisies en activiteiten, onder meer de meeste van zijn activiteiten in textiel, petrochemie en meststoffen te verkopen.

diversification8