
2008 - 2018
Naar een nieuw Solvay
De verkoop van de farmaceutische activiteit en de overname van Rhodia op amper twee jaar tijd hebben de perimeter en de strategie van Solvay radicaal veranderd. Toch houdt Solvay een levend erfgoed in stand.
De oplossingen van morgen
Solvay verbindt zich ertoe de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan en oplossingen te leveren die afgestemd zijn op de megatrends, zoals de verstedelijking of de mobiliteitsbehoeften. In 2006 starten Solvay en Ummicore de joint venture SolviCore voor de ontwikkeling van fundamentele technologiën voor brandstofcelsector via de productie van membraanelektrode-assemblages (MEA), die PEM FC’s (Proton Exchange Membrane Fuel Cells) zijn. Elektrische voertuigen, voortgedreven door deze batterijen op brandstof, leveren vergelijkbare prestaties met die van de interne-verbrandingsmotoren, maar dan zonder uitlaatgassen of geluidsoverlast.
Evolutie van de hoofdzetel van Solvay
België en vooral Brussel zijn altijd al bijzonder gebleven voor Solvay. Tot in 2011 is de maatschappelijke zetel gevestigd in de deelgemeenten Elsene en in Neder-Over-Heembeek staat een onderzoekscentrum. In 2011 beslist Solvay al zijn Brusselse werknemers op één enkele site samen te brengen: de Solvay Campus in Neder-Over-Heembeek.
Een impuls voor groene innovatie
Solvay stapt in 2004 als eerste en een van de belangrijkste partners in een baanbrekend en duurzaam project: Solar Impulse. De avonturier en psychiater Bertrand Piccard wil een vliegtuig bouwen dat dag en nacht de wereld rond kan vliegen, enkel op zonne-energie. Samen met piloot André Borschberg right hij Solar Impulse op. De bijdragen van Solvay zijn essentieel voor de ontwikkeling van het zonnevliegtuig. Zijn innovaties zijn te vinden in materialen zoals fluorpolymeren en technische kunststoffen, die worden gebruikt in batterijen, fotovoltaïsche cellen en om de structuur van het vliegtuig zo licht mogelijk te maken. (Copyright: Solar Impulse/Stéphane Gros)
Grootschalige operaties in heel korte tijd
Onder leiding van zijn CEO, Christian Jourquin, verkoopt Solvay in 2009 al zijn farmaceutische activiteiten aan Abbott. Met de opbrengst doet Solvay, na maandenlange analyse, een vriendschappelijk bod op de Franse chemiegroep Rhodia. Solvay neemt Rhodia in 2011 over, maar het is in feite een fusie van twee groepen van vergelijkbare omvang. In 2012 volgt Jean-Pierre Clamadieu, de CEO van Rhodia, Christian Jourquin op en wordt daarmee de eerste CEO die zijn carrière buiten de onderneming heeft ontwikkeld.
Overname van Rhodia
Eind 2011 uit Solvay zijn interesse in het Franse chemiebedrijf Rhodia, de voormalige chemietak van Rhône-Poulenc. Rhodia is niet alleen aantrekkelijk om zijn activiteitenportefeuille en de geografische posities, die deze van Solvay goed aanvullen, maar deelt met Solvay ook een visie van duurzame ontwikkeling. Na vijf weken intensieve gesprekken sluiten beide bedrijven een akkoord. Dankzij deze overname kan Solvay zijn perimeter van 65 productievestigingen, verspreid over 19 landen, verkoopkantoren in veel andere landen en vijf onderzoekscentra wereldwijd uitbreiden. De inbreng van Rhodia bestaat in de eerste plaats uit zijn sterke positie op de automarkten en die van de consumptiegoederen en leiderschap in diverse nieuwe sectoren.
Een nieuwe visuele identiteit
De visuele identiteit van de Groep blijft doorheen zijn geschiedenis vrijwel hetzelfde maar begin 2013 krijgt Solvay een nieuw logo dat symbool staat voor zijn transformatie. De iconische ‘S’ en de helderblauwe kleur herinneren evenwel duidelijk aan de traditie van Solvay. De nieuwe slogan ‘Asking more from chemistry’ vat de ambitie samen om een rolmodel in duurzame chemie te zijn dankzij continue vooruitgang, operationele uitmuntendheid en verantwoordelijkheidszin in de uitoefening van de activiteiten.
Zichzelf opnieuw uitvinden, eens te meer
Solvay ondergaat tussen 2012 en 2017 een ware transformatie met meer dan 50 overnames, fusies en desinvesteringen.Deze maken de groep duurzamer, winstgevender, innovatiever, gespecialiseerder en globaler.
Een hoofdrolspeler in composietmaterialen voor een schonere mobiliteit
De overname van het Amerikaanse bedrijf Cytec in 2015 is de belangrijkste ooit en vergt de eerste kapitaalverhoging sinds de beursnotering van Solvay in 1967. Cytec is tot 1993 een chemiedivisie van het vroegere American Cyanamid. Cytec wordt dat jaar een onafhankelijke vennootschap, gespecialiseerd in technologieën voor composiet voor de luchtvaart en chemicaliën voor de mijnbouw. Dankzij deze overname positioneert Solvay zich als leider in lichtgewicht materialen voor de grote spelers in de lucht- en ruimtevaart- en de automobielindustrie.
Diversiteit aan de top
In oktober 2018 kondigt Solvay de benoeming aan van llham Kadri als eerste vrouwelijke CEO van de groep. In een sector die van oudsher door mannen wordt gedomineerd, is Solvay er stellig van overtuigd dat diversiteit en inclusie in brede zin - die van geslachten, culturen, gezichtspunten,ervaringen enzovoort - een essentiële troef is om zichzelf permanent te vernieuwen en te groeien.