Briljante wetenschappelijke denkers aanmoedigen

PHOTO-2021-09-12-17-32-06

Wij blijven Ernest Solvay navolgen, die zich enthousiast inzette voor het samenbrengen van de grootste wetenschappelijke denkers om de problemen van de mensheid op te lossen.

Samen met de Solvay Institutes moedigen wij jaarlijks briljante wetenschappelijke denkers aan door prijzen toe te kennen aan jonge STEM-PhD’s van de faculteiten Natuur- en Ingenieurswetenschappen van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België.

 

Solvay Awards 2019 en 2020

De uitreiking van de Solvay Awards 2019 en 2020 vond plaats op 12 september 2021 in Brussel. In totaal 13 jonge STEM-PhD’s werden die dag onderscheiden.  Bij die gelegenheid gaf Jean-Marie Lehn, lid van de Solvay Prize-jury 2020 en Nobelprijswinnaar 1987, een openbare lezing over chemie getiteld ‘Step towards complex matter: chemistry!’.

 

Laat u inspireren door Jean-Marie Lehn

banner-vincent-ginis

Wetenschappelijke talen combineren om een onzichtbaarheidsmantel te maken
Met Vincent Ginis, Solvay Awards 2014
Lees meer

 

Uitmuntende innovatie bevorderen

Sinds het begin in 1989 zijn meer dan 500 studenten, postdoctorale onderzoekers en wetenschappers bekroond met de Solvay Awards, waarmee hun wetenschappelijk onderzoek werd bevorderd en hun academische loopbaan werd begeleid. We noemen bijvoorbeeld Joost Brancart, student aan de VUB en winnaar van de Solvay Awards 2018, en Vincent Ginis (Solvay Awards 2014), die nu universitair docent aan de VUB en gasthoogleraar aan de Harvard University (Verenigde Staten) is.

Aan de duurzaamheid van synthetische materialen, zoals polymeren, zitten twee kanten, wat mij in hoge mate intrigeert. De uitstekende eigenschappen en aanpasbare functionaliteiten met betrekking tot hun lage gewicht bieden grote mogelijkheden om de samenleving duurzamer te maken, maar de recycling van deze materialen vormt nog steeds een uitdaging. Duurzaamheid en levensduur zijn belangrijke aspecten waar ik mij op richt.

Joost Brancart
student aan de VUB en winnaar van de Solvay Awards 2018

Best-in-class onderzoek selecteren

De selectie gebeurt door de Solvay Awards-jury en houdt rekening met het ter beoordeling ingediende werk voor fundamenteel of toegepast onderzoek op een van de volgende gebieden:

  • Onderzoek naar en inzicht in materie (structuur, eigenschappen, transformatie, chemische reactiviteit en materiaalkunde)
  • Bestudering van de mechanismen en chemie van het leven
  • Nieuwe productietechnologieën
  • Nieuwe hulpbronnen, energieopslag en -opwekking
  • Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling

 

De voordragers beoordelen ook het vermogen tot samenvatten en communiceren om belangrijke wetenschappelijke boodschappen begrijpelijk te maken voor niet-specialisten. De kandidaten worden bovendien uitgenodigd om hun eigen mening te geven over de mogelijke bijdrage van hun werk aan de samenleving, zodat de mensheid een grote stap voorwaarts kan zetten op weg naar een betere toekomst. Het is een echte uitdaging!