Welkom op de site van de steengroeve "Les Petons".

Al meer dan 40 jaar produceren wij kalksteen voor de bouwsector. 

De winning van kalksteen in de steengroeve Les Fiestaux in Couillet (bakermat van de groep Solvay) begint rond 1900 en eindigt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. 

Omdat de kalksteenvoorraden uitgeput raken en uitbreiding van Les Fiestaux niet mogelijk is, besluit de groep Solvay om in 1987 de steengroeve Les Petons te kopen en in 1993 volledig te stoppen met de productie van natriumcarbonaat in de fabriek van Couillet. 

De chemische samenstelling van de kalksteen is zeer zuiver en de steengroeve bevindt zich dicht bij de fabriek van Couillet (minder dan 20 km). 

De steengroeve Les Petons produceert nu een breed scala aan granulaten, van zand 0-4 mm tot breuksteen 40-110 mm.

 

Verbinding met de fabriek van Rheinberg

walcourt (3)

De fabriek van Rheinberg in Duitsland wordt uitsluitend van kalksteen voorzien door de steengroeve Les Petons, wat de groep Solvay in staat stelt om de productie van zijn grondstoffen te beheersen. 

Om de hoge kosten van het gemengde transport per vrachtwagen/binnenvaartschip (Samber-Rijn) en beschadiging van de kalksteen tijdens het overladen te vermijden, realiseert de groep Solvay een aansluiting op de spoorwegverbinding Charleroi-Couvin. Sinds juli 2004 wordt de fabriek van Rheinberg per trein bevoorraad door de steengroeve Les Petons. De laatste jaren wordt plusminus 540.000 ton kalksteen aan Rheinberg geleverd.

Prochain tir de mine

Le prochain tir de mines est prévu le 24/3/2022 vers 15h.