Zonnepanelen

walcourt (5)

In het kader van de One Planet-aanpak die Solvay sinds begin 2020 volgt, heeft de steengroeve Les Petons 5612 zonnepanelen met een piekvermogen van 2 megawatt geïnstalleerd. De jaarlijkse productie bedraagt circa 2000 MWh (ofwel 2 miljoen kWh), wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer 300 personen.

Er zijn in totaal 5612 panelen geïnstalleerd, die een oppervlakte van zowat drie voetbalvelden hebben.
Het eerste project werd in 2018 gerealiseerd op een opgevuld en gesaneerd winningsterrein. Hiervoor werd gebruikgemaakt van zonvolgende panelen.
Voor het tweede project (in 2020) werden zonnepanelen op een wateroppervlak geïnstalleerd. Het voordeel van dit systeem is dat de panelen beter gekoeld worden doordat de opstijgende luchtstroom vanaf het water de ruimte tussen de panelen doorkruist.
 

LIFE in Quarries 

walcourt (7)

Het project LIFE in Quarries heeft als doel om habitats voor verschillende pionierssoorten te ontwikkelen en bestendigen via een innovatief concept, dat uitgaat van een dynamisch beheer van de biodiversiteit tijdens de exploitatiefase van een twintigtal winningslocaties in Wallonië.
De originaliteit van het project zit in het feit dat er maatregelen worden uitgevoerd om de biodiversiteit te beheren terwijl de steengroeve nog in bedrijf is. Dat gebeurt dus niet alleen tijdens de sanering in de periode na de exploitatie. De steengroeve Les Petons werkt actief mee aan dit project.