Al meer dan anderhalve eeuw past Solvay zich aan voor een wereld die voortdurend in beweging is. De groep heeft zich op verschillende momenten in haar bestaan moeten heruitvinden en kon daarbij steunen op het rijke erfgoed van Solvay op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid, technische uitmuntendheid en familiale continuïteit.

De groep ontstond in 1863 na een belangrijke technologische doorbraak: de productie van soda met behulp van ammoniak, een procedé dat op punt werd gesteld door Ernest Solvay en een klein aantal intimi, onder wie zijn broer Alfred. Na de technische moeilijkheden van de eerste jaren voerde Solvay een snelle internationale expansie door en bouwde de groep fabrieken in de hele geïndustrialiseerde wereld.

In 1900 werd 95% van het wereldwijd gebruikte natriumcarbonaat (soda) geproduceerd volgens het Solvay-procédé. Het bedrijf overleefde twee wereldoorlogen, dankzij de familiale aandeelhoudersbasis en de uitermate goed bewaarde productiegeheimen. En aan het begin van de jaren 1950 startte Solvay met een ruime diversificatie en wereldwijde expansie.
De voorbije jaren vonden er nog andere grote transformaties plaats, zoals de verkoop van de farmaceutische activiteiten en de overname van Rhodia om een nieuw Solvay te vormen.

Wij hebben bij ons werk altijd gestreefd naar voortdurende vooruitgang, op een intelligente manier. 

Ernest Solvay