20 september 2021, Brussel –– De eerste van vijftig muurschilderingen die in grote steden over de hele wereld te zien zullen zijn om aandacht te vragen voor en de aanzet te geven tot actie voor milieubescherming wordt officieel onthuld op 29 september in Brussel.

Street Art for Mankind (SAM) neemt deel aan het UN Decade on Ecosystem Restoration, een wereldwijde inspanning die wordt geleid door het UN Environment Programme (UNEP) en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) om een halt toe te roepen aan de klimaatverandering en ecosystemen te herstellen tegen 2030, door over de hele wereld in de komende tien jaar een reeks #RestorationMurals te creëren. Cultuur en kunst kunnen een essentiële rol spelen om een #GenerationRestoration te inspireren die oproept tot bescherming en herleving van ecosystemen overal op aarde.

Dit initiatief gaat van start op 29 september in Brussel, waar een grote, 40 meter hoge 'Ecosysteemherstel'-muurschildering is gecreëerd door Lula Goce aan de Louizalaan 375. De muurschildering vraagt aandacht en nodigt mensen uit om naar deze bijeenkomst voor de toekomst van onze planeet te komen. Het initiatief werd oorspronkelijk geïnspireerd door UN75, de wereldwijde conversatie die werd gestart door de Verenigde Naties in 2020 voor hun 75e verjaardag, waarbij 1,5 miljoen mensen het woord namen over kwesties die voor hen het belangrijkst waren. De bescherming van het milieu kwam naar voren als de belangrijkste prioriteit voor de lange termijn.

Een gratis app voor mobiele telefoons met de naam “Behind the Wall®”, gepubliceerd door SAM, stelt het publiek in staat om de muurschildering te scannen en zodoende het verhaal te horen, informatie te krijgen over de kunstenaar en actie te ondernemen, waar dan ook.

Deze muurschildering is gecreëerd met ondersteuning van het UN Regional Information Centre in Brussels (UNRIC), de Stad Brussel en Parcours Street Art. De muurschildering is mogelijk gemaakt door Solvay, een lid van UN Global Compact.

Deze muurschildering is een metafoor voor Moeder Natuur. De muurschildering tracht de biodiversiteit en het leven te beschermen tegen klimaatverandering en de degradatie van de natuurlijke omgeving door de mens. Wij zijn deel van de Natuur en wij zijn verantwoordelijk voor de planeet. Als mensen is het onze plicht om het milieu te behouden en ervoor te zorgen.

Lula Goce, de kunstenaar

Wetenschappers vertellen ons dat we nog maar tien jaar hebben om over te schakelen van het exploiteren van ecosystemen naar het herstel daarvan. Dit kan worden bereikt, maar #GenerationRestoration heeft ondersteuning nodig van alle lagen van de maatschappij. Kunstenaars spelen een centrale rol bij het verspreiden van deze boodschap. Dat is waarom wij bij UNEP er trots op zijn om een tienjarige samenwerking te introduceren voor herstelmuurschilderingen met straatkunstenaars van over de hele wereld en we bedanken de Stad Brussel dat zij als gastheer wil optreden voor deze allereerste muurschildering in zijn soort.

Veronika Hunt Safrankova, hoofd van het Brussels Office of the United Nations Environment Programme (UNEP)

Het is ons een grote eer om een partnerschap aan te gaan met het United Nations Environment Programme en de Food and Agriculture Organization om aandacht te vragen voor dit doel en een nieuwe generatie milieuactivisten met onze muurschilderingen te verenigen. Wij hebben van UNEP de opdracht gekregen om 50 spectaculaire en inspirerende muurschilderingen te creëren over de hele wereld om na te denken over wie wij zijn, plaatselijk en wereldwijd een conversatie op gang te brengen en te garanderen dat we op de goede weg zijn om ecosystemen te herstellen. We hopen van harte dat deze eerste muurschildering, vervaardigd door de kunstenaar Lula Goce, aan de iconische Louizalaan in Brussel, mensen in beweging zal brengen en nieuwe rollen zal creëren om zich in te zetten voor het herstel van onze ecosystemen. De Stad Brussel speelt een centrale rol in de Europese Unie en bij haar activiteiten. Het leek ons logisch om onze reeks muurschilderingen hier te beginnen, in het hart van Brussel. Volgende halte Houston, de energiehoofdstad van de wereld.

Audrey en Thibault Decker, medeoprichters van Street Art for Mankind

Onze wereld staat voor nooit eerder geziene milieu-uitdagingen. In de nieuwe wereld betekent meer niet altijd beter, en beter betekent niet noodzakelijk beter voor iedereen. Het streven naar duurzaamheid dat wij allen gemeen hebben begint bij elk van ons als individuele personen, gesteund door private en publieke partnerschappen en gedurfde ambities – dat is het verhaal achter het werk van deze kunstenaar. Ik zie straatkunst als een prachtig en uniek middel dat ons helpt om elke burger beter te benaderen, harten en geesten over te halen om verandering te omarmen en de boodschap uit te dragen dat we mensen, ideeën en elementen moeten verbinden om de vooruitgang opnieuw uit te vinden om meer invloed uit te oefenen op de wereld.

Ilham Kadri, CEO van Solvay

Over het UN Decade on Ecosystem Restoration

Het UN Decade on Ecosystem Restoration 2021-2030 is een oproep voor de bescherming en herleving van ecosystemen over de hele wereld, ten bate van de mens en de natuur. Het streefdoel is de degradatie van ecosystemen een halt toe te roepen en ze te herstellen om mondiale doelen te bereiken. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het UN Decade uitgeroepen, dat wordt geleid door het United Nations Environment Programme en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. Het UN Decade bouwt een sterke wereldwijde beweging met een brede basis om het herstel versnellen en de wereld op weg te helpen naar een duurzame toekomst. https://www.decadeonrestoration.org/ 
 

Over Lula Goce

Lula Goce is een Spaanse eigentijdse stadskunstenaar die aan de zee woont in Galicië. Lula brengt zeer suggestieve en enorme fotorealistische scènes die worden gekenmerkt door felle kleuren en een sterke uitdrukkingskracht. Ze brengt mensen samen met de natuur en voegt nieuwe inspiraties en 'poëzie' toe aan haar creaties. Lula heeft lang in Barcelona gewoond, waar ze zowel een doctoraat als een Master behaalde in artistieke creatie aan de Universiteit voor Schone Kunsten in Barcelona. Haar spectaculaire werk is over de hele wereld te zien op muren, kunstfestivals en in vooraanstaande kunstencentra. 
https://www.lulagoce.com/about

 

Over Street Art for Mankind (SAM)

SAM is een 501(c)(3) organisatie zonder winstoogmerk die werkt met prominente straatkunstenaars van over de hele wereld om met de kracht van kunst aandacht te vragen voor de Sustainable Development Goals (SDG's) en de kinderhandel. De Brusselse muurschildering voor herstel van de ecosystemen is de eerste van deze nieuwe reeks #RestorationMurals.
https://streetartmankind.org/

 

 

Over Solvay

Solvay is een op wetenschap gebaseerd bedrijf waarvan de technologieën voordelen bieden voor vele aspecten van het dagelijks leven. Met meer dan 23 000 werknemers in 64 landen verbindt Solvay mensen, ideeën en elementen om de vooruitgang opnieuw uit te vinden. De Groep streeft naar het creëren van duurzame gemeenschappelijke waarde voor iedereen, vooral via Solvay One Planet, dat rond drie pijlers is opgebouwd: de bescherming van het klimaat, het behoud van hulpbronnen en de bevordering van een betere levenskwaliteit. De innovatieve oplossingen van de Groep dragen bij tot veiligere, schonere en duurzamere producten, die te vinden zijn in woningen, voeding en consumptiegoederen, vliegtuigen, auto's, batterijen, slimme toestellen, toepassingen in de gezondheidszorg, water- en luchtzuiveringssystemen. Solvay werd opgericht in 1863 en behoort vandaag tot de top drie in de wereld voor het overgrote deel van zijn activiteiten. In 2020 realiseerde het een netto-omzet van 9 miljard euro. Solvay staat genoteerd op Euronext Brussel (SOLB) en Parijs en in de Verenigde Staten worden zijn aandelen (SOLVY) verhandeld via een ADR-programma niveau 1. Meer informatie vindt u op www.solvay.com