Nieuw consortium creëert circulair ecosysteem voor batterijen van elektrische en hybride voertuigen in Europa door hergebruik van belangrijke schaarse grondstoffen.

Brussel en Parijs, 9 september 2020

Vandaag kondigen Solvay en Veolia een nieuwe samenwerking aan die zal zorgen voor een efficiënter gebruik van grondstoffen bij de productie van lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen (EV). Het consortium creëert op die manier een circulair ecosysteem.

Naar verwachting zal het aantal elektrische voertuigen op de weg toenemen van 8 miljoen in 2020 tot 116 miljoen in 2030. De beschikbaarheid van grondstoffen wordt dus een strategische uitdaging. Bovendien worden de materialen die vandaag de dag in EV-batterijen worden gebruikt, niet altijd tegen hun maximale waarde teruggewonnen.

Solvay en Veolia (via zijn filiaal SARP Industries) hebben reeds gesprekken met een autoproducent en verschillende batterijproducenten om de specifieke technologieën en kerncompetenties doorheen de hele waardeketen te optimaliseren en op mekaar af te stemmen, van de toegang tot gebruikte grondstoffen tot de ontmanteling, extractie en zuivering van metalen.

De rol van Solvay binnen het consortium is om te zorgen voor een optimale extractie en zuivering van kritieke metalen zoals kobalt, nikkel en lithium en ze om te zetten naar zuivere grondstoffen voor nieuwe batterijen die zo een nieuw leven krijgen. Het project toont zeer goed wat de toegevoegde waarde van zulke technologieën zijn bij het sluiten van de keten in een circulair economisch model. Solvay is ook aanwezig in de waardeketen van batterijen voor elektrische en hybride voertuigen dankzij zijn hoogwaardige polymeren voor bindmiddelen en scheiders van batterijen en speciale additieven voor elektrolyten. "Ik ben zeer verheugd over deze nieuwe samenwerking met Veolia, die een nieuwe betekenisvolle stap is in de richting van een schonere mobiliteit”, zegt Ilham Kadri, CEO van Solvay. “De technologieën van Solvay zullen batterijen op het einde van hun cyclus nieuw leven inblazen. Onze knowhow combineert hoogwaardige polymeren, composieten en mijnbouwoplossingen met Veolia’s unieke ervaring in afvalbeheer. Het biedt een fantastische opportuniteit om een duurzamer ecosysteem voor batterijen te creëren.”

In zijn recyclingfabriek in het oosten van Frankrijk ontmantelt Veolia al sinds 2013 batterijen voor elektrische voertuigen. De combinatie van mechanische en hydrometallurgische processen maakt het mogelijk om de actieve cellen te behandelen en de actieve metalen te extraheren. Deze metalen worden vervolgens door de industrie gebruikt en omgezet in nieuwe materialen.

"De recyclage van batterijen voor elektrische voertuigen en het beheer van de verontreinigende stoffen die ze bevatten, vormen belangrijke uitdagingen voor milieu en industrie. Door de krachten te bundelen, dragen Veolia en Solvay samen bij tot de ontwikkeling van een recyclagewaardeketen en de productie van strategische grondstoffen voor nieuwe batterijen. Vandaag worden de essentiële onderdelen van batterijen grotendeels geïmporteerd, terwijl we ze morgen op ons eigen grondgebied zullen aanmaken", zegt Antoine Frérot, voorzitter en CEO van Veolia.

De nieuwe samenwerking komt tegemoet aan de duurzaamheidsdoelstellingen en de One Planet-verbintenissen van Solvay. Tegen 2030 wil Solvay 15% van zijn inkomsten halen uit materialen op biologische basis of uit gerecycleerde materialen

Over Veolia

De Veolia Groep is wereldleider op vlak van geoptimaliseerd resource management. Aanwezig op de 5 continenten met meer dan 179 000 werknemers wereldwijd, ontwerpt en ontwikkelt de Groep oplossingen voor water, afval en energiemanagement die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van steden en industrieën. Via haar drie complementaire bedrijfsactiviteiten water, afval en energie, helpt Veolia de toegang tot hulpmiddelen te ontwikkelen, de beschikbare middelen te bewaren en ze aan te vullen. In 2019, bevoorraadde Veolia 98 miljoen inwoners met drinkwater en 67 miljoen mensen met afvalwaterdiensten, produceerde 45 miljoen megawatturen energie en zette 50 miljoen ton afval om in nieuwe materialen en energie. Veolia Environnement (genoteerd in Parijs Euronext VIE) heeft in 2019 een geconsolideerde omzet van € 27,189 miljard opgenomen. www.veolia.com

 

Over Solvay

Solvay is een op wetenschap gebaseerd bedrijf waarvan de technologieën voordelen bieden voor vele aspecten van het dagelijks leven. Met meer dan 24.100 werknemers in 64 landen verbindt Solvay mensen, ideeën en elementen om de vooruitgang opnieuw uit te vinden. De Groep streeft naar het creëren van duurzame gemeenschappelijke waarde voor iedereen, vooral via Solvay One Planet, dat rond drie pijlers is opgebouwd: de bescherming van het klimaat, het behoud van hulpbronnen en de bevordering van een betere levenskwaliteit. De innovatieve oplossingen van de Groep dragen bij tot veiligere, schonere en duurzamere producten, die te vinden zijn in woningen, voeding en consumptiegoederen, vliegtuigen, auto's, batterijen, slimme toestellen, toepassingen in de gezondheidszorg, water- en luchtzuiveringssystemen. Solvay werd opgericht in 1863 en behoort vandaag tot de top drie in de wereld voor het overgrote deel van zijn activiteiten. In 2019 realiseerde het een netto-omzet van 10,2 miljard euro. Solvay staat genoteerd op Euronext Brussel (SOLB) en Parijs en in de Verenigde Staten worden zijn aandelen (SOLVY) verhandeld via een ADR-programma niveau 1. Meer informatie vindt u op www.solvay.com.