• Ontworpen om de strategische focus aan te scherpen en de groeimogelijkheden voor beide ondernemingen te optimaliseren

 • SpecialtyCo zou een pure play leider worden op het gebied van gespecialiseerde materialen en consumptiegoederen, met een versneld groeipotentieel

 • EssentialCo zou een leider worden in essentiële chemicaliën met een veerkrachtige kasstroomgeneratie

Brussel, 15 maart 2022 - 7u30 CET --- Solvay ("de Vennootschap") heeft vandaag aangekondigd dat het plannen bestudeert om de Vennootschap op te splitsen in twee onafhankelijke beursgenoteerde ondernemingen:

 • EssentialCo zou toonaangevende mono-technologische activiteiten omvatten, waaronder Soda Ash, Peroxides, Silica en Coatis, die momenteel als het Chemicals-segment van de Vennootschap worden gerapporteerd, evenals de Special Chem-activiteiten. Deze activiteiten genereerden in 2021 een netto-omzet van ongeveer 4,1 miljard euro
 • SpecialtyCo zou het segment Materials van de Vennootschap omvatten, met inbegrip van het snel groeiende Specialty Polymers-segment met hoge marges, de zeer performante Composites-activiteiten, alsook het grootste deel van het Solutions-segment, met inbegrip van Novecare, Technology Solutions, Aroma Performance en Oil & Gas. Deze activiteiten samen genereerden in 2021 een netto-omzet van ongeveer 6,0 miljard euro.
Ilham_Kadri_Roundle_bis

""Het plan om ons op te splitsen in twee toonaangevende bedrijven vormt een kantelmoment in ons proces om Solvay te transformeren en te vereenvoudigen," aldus Ilham Kadri, CEO van Solvay. "Sinds we in 2019 onze G.R.O.W.-strategie lanceerden, hebben we een aantal acties ondernomen om onze financiële en operationele prestaties te versterken, onze portefeuille te concentreren op activiteiten met een hogere groei en hogere marges, en onze “business purpose” te benadrukken over de hele organisatie. We hebben de bedrijfscultuur ingrijpend veranderd, met een streven naar prestaties en meritocratie als kern. Onze succesvolle focus op cash, kosten en rendement heeft geholpen om de segmenten Materials en Solutions te versterken, zodat ze meer zelfbedruipend en winstgevend zijn geworden. Tegelijkertijd heeft het segment Chemicals zijn sterke reputatie voor veerkrachtige kasstroomgeneratie voortgezet. Ondanks de complexiteit van het huidige wereldwijde klimaat blijven we erop vertrouwen dat we door nu deze stap te zetten op lange termijn een overtuigende waarde voor onze aandeelhouders kunnen creëren.”

“Onze getalenteerde en toegewijde werknemers hebben hard gewerkt om Solvay te transformeren en hun inspanningen hebben ons in staat gesteld deze belangrijke volgende stap te zetten om twee sterke bedrijven te lanceren," vervolgde Kadri. "We zullen in elk bedrijf kansen creëren voor onze werknemers om zich te ontplooien en te groeien, en we hebben er alle vertrouwen in dat beide bedrijven dezelfde niveaus van klantgerichtheid en inzet voor groei en waardecreatie zullen behouden."

Ilham Kadri, CEO de Solvay

 

Nicolas Boël Picture Circle

"Het nieuws van vandaag is een belangrijke mijlpaal voor Solvay. In de afgelopen tien jaar heeft Solvay belangrijke evoluties doorgemaakt en de transformatie is versneld onder Ilham's leiderschap met een focus op winstgevende groei en vereenvoudiging van de Vennootschap, dit alles terwijl innovatie en duurzaamheidsinitiatieven worden gestimuleerd. Deze spannende aankondiging luidt de volgende fase van de transformatie in. Namens de hele Raad van Bestuur kijken we ernaar uit om Solvay's volgende hoofdstuk van duurzame waardecreatie voor aandeelhouders, klanten en werknemers te ondersteunen."

Nicolas Boël, Président du Conseil d'administration de Solvay

Voordelen van de opsplitsing

Eenmaal voltooid, zou de opsplitsing twee sterke leiders in de sector creëren, die kunnen
profiteren van de strategische en financiële flexibiliteit om zich elk te concentreren op hun
verschillende bedrijfsmodellen en prioriteiten voor de markt en voor de stakeholders. Na
de opsplitsing zou elke afzonderlijke onderneming in staat moeten zijn om:

 • Meer aandacht te hebben voor de eigen strategie en groeimogelijkheden;
 • Middelen te prioriteren die nodig zijn voor haar unieke bedrijfsbehoeften;
 • Een gedifferentieerd werkingsmodel toe te passen om haar klanten beter te bedienen;
 • Te kijken naar verschillende kapitaalstructuren en prioriteiten voor kapitaalallocatie;
 • Duurzaamheidsinitiatieven te stimuleren, waaronder het bereiken van koolstofneutraliteit vóór 2040 voor SpecialtyCo, en vóór 2050 voor EssentialCo;
 • Talent aan te trekken en te behouden dat het meest geschikt is voor afzonderlijke bedrijven; en
 • Een duidelijk investeringsbeleid en zichtbaarheid te bieden om lange-termijn investeerders aan te trekken die geschikt zijn voor het eigen bedrijf.

 

EssentialCo - Een leider in essentiële chemicaliën met veerkrachtige kasstroomgeneratie

EssentialCo zou technologieën aanbieden die essentieel zijn gebleken op een aantal aantrekkelijke en veerkrachtige eindmarkten (waaronder bouw, consumptiegoederen, automobielsector) en zou profiteren van een fundament van sterke leiderschapsposities. Als onafhankelijk bedrijf zou EssentialCo in een positie verkeren om haar leiderschapsposities verder te versterken door expansie- en consolidatiemogelijkheden, waaronder het versnellen van de groei in natuurlijk natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat, het nastreven van groei in de Asia-Pacific regio en het verder uitbouwen van haar leiderschap op een consoliderende peroxidemarkt. Het bedrijf zou ook een sleutelrol spelen in de versnelling van de energietransitie die in zijn natriumcarbonaatactiviteiten is ingezet om vóór 2050 koolstofneutraal te zijn. Na de opsplitsing zou EssentialCo haar operationele model versterken door verder op kosten in te zetten en zoveel mogelijk cash te genereren.

 

SpecialtyCo - Een pure-play specialty leider met versneld groeipotentieel

Als een onafhankelijk bedrijf zou SpecialtyCo innovatieve oplossingen met toegevoegde waarde bieden die een duurzamere wereld ondersteunen, en daarbij bovengemiddelde marktgroei en sterke rendementen genereren. SpecialtyCo zou bestaan uit twee bedrijfssegmenten:

 • Materials: Het segment Materials is een industrieleider op het gebied van geavanceerde materialen, met als doel nieuwe oplossingen te bieden voor klanten die kritieke uitdagingen op het gebied van prestaties en milieu aangaan. Materials heeft de breedste portefeuille van unieke, gepatenteerde materialen op basis van hoogwaardige polymeer- en koolstofvezelcomposiettechnologieën, met leidende wereldwijde posities in alle kernmarkten. Deze activiteiten hebben een sterke reputatie opgebouwd van bovengemiddelde marktgroei, ondersteund door onderliggende megatrends zoals elektrificatie, de opkomst van lichtgewichttoepassingen, duurzame mobiliteit en digitalisering. Met een focus op innovatie, een robuuste commerciële motor en een uniek inzicht in zijn klantenbasis zou Materials in een positie geplaats worden om zijn duurzame oplossingen verder door te voeren en klanten te helpen disruptief te zijn in hun sectoren (transport, elektronica, gezondheidszorg). Het segment zou profiteren van verhoogde investeringen in capaciteit, innovatie en commerciële mogelijkheden, om een boven de markt liggende organische groei te ondersteunen met een superieur rendement en toonaangevende marges
 • Consumer & Resources: Het segment Consumer & Resources bestaat voornamelijk uit activiteiten binnen het huidige Solutions segment van Solvay en zou marktleider zijn in het leveren van gespecialiseerde ingrediënten gericht op meer natuurlijke en duurzame oplossingen door te anticiperen op snel evoluerende klantenbehoeften. Met een bewezen, asset-light bedrijfsmodel dat ondersteund wordt door onderliggende megatrends zoals eco-vriendelijke ingrediënten en efficiënt gebruik van grondstoffen, is het segment goed gepositioneerd om de consumentenindustrie te sturen in de richting van natuurlijke, biogebaseerde en circulair duurzame oplossingen, gebruik makend van zijn portfolio van innovatieve oplossingen en applicatie-expertise. Het segment zou goed gepositioneerd zijn om boven de marktgroei uit te stijgen met een sterk rendement.

 

Overzicht van de voorgenomen transactie

Elke onderneming zou een kapitaalstructuur op maat hebben die haar doelstellingen inzake waardecreatie het best ondersteunt. Een sterke investment-grade rating zou een prioriteit voor SpecialtyCo zijn. Zij zou op het moment van de opsplitsing over volledige financiële flexibiliteit beschikken om haar groeiplan te financieren. EssentialCo zou een voorzichtig financieel beleid blijven voeren om het genereren van cash te ondersteunen. Het is de bedoeling dat de huidige investment grade-rating van Solvay tot aan de opsplitsing behouden blijft. Solvay wil de huidige houders van senior en hybride obligaties in USD en EUR de optie bieden om te gepasten tijde te worden overgedragen aan SpecialtyCo. Het is de bedoeling dat het dividend in eerste instantie wordt afgestemd op het huidige dividendniveau van Solvay.

De aandeelhouders van Solvay zouden in de vooropgestelde opsplitsing hun huidige Solvay-aandelen behouden, die op Euronext Brussels en Euronext Paris genoteerd zullen blijven. De opsplitsing zou tot stand worden gebracht door middel van een partiële splitsing van Solvay, waarbij de Specialty-activiteiten zullen worden afgesplitst naar SpecialtyCo. Op het moment van de opsplitsing zouden de aandeelhouders van Solvay aandelen in SpecialtyCo ontvangen in overeenstemming met hun aandelenbezit in Solvay. Verwacht wordt dat de aandelen van de Vennootschap en de aandelen van SpecialtyCo genoteerd zullen zijn op Euronext Brussels en Euronext Paris. De Vennootschap verwacht de opsplitsing zodanig te structureren dat deze voor een aanzienlijke meerderheid van de aandeelhouders in de belangrijkste rechtsgebieden fiscaal efficiënt zou zijn.

De samenstelling van de raden van bestuur en de managementteams, alsook de naamgeving voor elke onderneming, zullen op een later tijdstip worden bekendgemaakt.

De transactie is onderhevig aan algemene marktomstandigheden en gebruikelijke voorwaarden die voorafgaandelijk aan de voltooiing moeten voldaan zijn, met inbegrip van de definitieve goedkeuring door de Raad van Bestuur van Solvay, de toestemming van bepaalde financieringsverstrekkers en de toestemming van de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering. De transactie zal naar verwachting worden voltooid in de tweede helft van 2023. De Raad van Bestuur van Solvac, de historische referentieaandeelhouder van Solvay, heeft zijn steun aan de transactie van Solvay bevestigd.

Solvay voorziet om de beleggers vóór de voltooiing van de opsplitsing in te lichten over de strategieën voor SpecialtyCo en EssentialCo.

 

Adviseurs

Morgan Stanley en BNP Paribas treden op als financieel adviseurs voor de transactie,
terwijl Cleary Gottlieb Steen & Hamilton en Linklaters optreden als juridisch adviseurs.

 

Investor Conference Call

Solvay zal een conference call voor beleggers organiseren om deze aankondiging te bespreken en gelegenheid te bieden om vragen te stellen op 15 maart om 10u00 CET. De call zal worden geleid door Ilham Kadri en Karim Hajjar en zal toegankelijk zijn via de website van Solvay. Een presentatie zal 30 minuten voor aanvang van de call online worden geplaatst