Wetenschappers van Solvay hebben een innovatief proces ontwikkeld waardoor recycling van PVDC-voedselverpakking in de toekomst drastisch kan veranderen

Brussel, 28 september 2021 – Solvay, een wetenschapsbedrijf dat hoogwaardige materialen biedt voor veilige en betrouwbare voedselverpakking, heeft een ‘proof of concept’ uitgevoerd waaruit blijkt dat polyvinylideenchloride (PVDC) kan worden gerecycled. PVDC wordt wereldwijd toegepast bij meerlaagse barrièreverpakkingen voor voedingsmiddelen, dranken en zorgproducten.

De proof of concept betreft een proces voor het recyclen van de biaxiaal georiënteerde folie Ixan® PVDC uit een post-industriële afvalbron van voedselverpakkingen zonder de prestaties van het barrièrepolymeer aan te tasten. Het is een belangrijke stap naar duurzamere en circulaire verpakkingstoepassingen, waarbij ook andere initiatieven kunnen worden ontplooid, zoals het recyclen van gebruikte verpakkingen die PVDC bevatten.

De door ons onderzoeksteam ontwikkelde proof of concept is een oplossing voor de circulariteit van PVDC-verpakkingen. Het blijkt namelijk mogelijk om het gerecyclede polymeer opnieuw te integreren in toekomstige toepassingen, zodat het kan worden hergebruikt en opnieuw gemengd met nieuwe materialen – zonder dat de barrière-eigenschappen ervan verloren gaan of afnemen. 

Claire Guerrero
Global Marketing Manager for Packaging Segment and Sustainability

“Met de recyclingtechnologie die ons team heeft ontwikkeld, kunnen we de juiste kwaliteit produceren, zodat het gerecycled PVDC aan de strenge eisen voor indirect contact met voedingsmiddelen voldoet en er een gesloten kringloop ontstaat”, voegt Yves Vanderveken, Senior Project Portfolio Leader R&I eraan toe.

Het behoud van de hoge kwaliteit van het polymeer was voor Solvay essentieel in de zoektocht naar een duurzame oplossing. Het speciale polymeer van Solvay vormt een sterke barrière tegen water, zuurstof en aroma's en wordt daarom gebruikt in essentiële toepassingen om voedsel te bewaren en afval te verminderen. Een reductie van deze eigenschappen zou het doel ervan tenietdoen.

Nu deze eerste doorbraak een feit is, dringt Solvay er bij collega-bedrijven in de kunststoffenindustrie op aan samen te werken om het recyclen van PVDC in praktijk te brengen. Er is met name behoefte aan de invoering van de infrastructuur die nodig is om verpakkingen met PVDC in te zamelen en te scheiden.

“Het spreekt voor zich dat het opzetten van een wereldwijde PVDC-recyclingstroom een enorme opgave is, en daarom nodigen we onze collega-bedrijven uit om met ons samen te werken aan de invoering van een manier om PVDC over de hele wereld te recyclen.

We hebben allemaal een rol te spelen bij de uitdaging om plastic verpakkingen te recyclen, en Solvay is vastbesloten zijn bijdrage te leveren", voegt Claire Guerrero eraan toe.

De resultaten van deze proof of concept openen nieuwe mogelijkheden om het recyclebaarheidsconcept te testen op andere verpakkingstoepassingen waarbij PVDC wordt gebruikt