Met dit unieke triatlonavontuur worden waardevolle milieugegevens over Groenland verzameld voor drie gerenommeerde Belgische onderzoekscentra.

Brussel, 14 april 2022

Solvay steunt de Nanok-expeditie, een sportief avontuurlijk project in Groenland dat zal bijdragen aan wetenschappelijk klimaatonderzoek dat wordt uitgevoerd door drie Belgische onderzoekscentra. Tijdens de expeditie, die op het punt staat te beginnen, zullen de twee Belgische onderzoekers Gilles Denis en Nathan Goffart een reeks monsters verzamelen voor klimaatonderzoek en tegelijkertijd een unieke triatlonuitdaging volbrengen.

De Nanok-expeditie zal vijf maanden duren en volledig autonoom worden uitgevoerd. De onderzoekers doorkruisen de ijzige en verlaten vlaktes van de ijskap langs de ruige zuidoostkust van Groenland, bekend om zijn ijsberen ("Nanok" of "nanoq" in de taal van de Inuit). De te volbrengen triatlon bestaat uit:

  • een 600 km lange oversteek met ski's (pulka) van de ijskap langs de poolcirkel ;
  • een meer dan 1000 km lange zeekajaktocht langs de oostkust van Groenland ;
  • een verticale klim van 1 km om een nieuwe klimroute te openen.

Tijdens de reis zullen de twee onderzoekers milieugegevens verzamelen voor de Koninklijke Sterrenwacht van België (ROB), de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Université de Liège (ULg). Dit omvat:

  • Gegevens verzameld door een GNSS-ontvanger bevestigd aan de sledes van de avonturiers, die door de Koninklijke Sterrenwacht zullen worden gebruikt om hoogtemodellen en satellietgegevens in Groenland te kalibreren terwijl de avonturiers de ijskap doorkruisen. Meer informatie over ROB-onderzoek.
  • Het verzamelen van sneeuw- en cryoconietmonsters voor de ULB om te bestuderen wat de rol is van stof op de algengroei en -ontwikkeling op de Groenlandse ijskap, en op het versnelde tempo waarin deze smelt. Wetenschappers van de ULB zullen ook het effect van microplastics op het zeewater langs de oostkust van Groenland beoordelen. Meer informatie over ULB-onderzoek
  • Sneeuwputmetingen van de sneeuwaccumulatie in de winter boven de Groenlandse ijskap, die de ULg en de Ecologische Commissie van Denemarken en Groenland zullen gebruiken om ramingen van de gemodelleerde massabalans aan het oppervlak te valideren. Meer informatie over ULg-onderzoek.

""Nanok is de belichaming van Solvay's doel om mensen, ideeën en elementen samen te brengen en vooruitgang te vernieuwen," aldus Sonsoles Llopis Garcia, Corporate Citizenship Manager van Solvay. "Het gaat om twee jonge mensen die op zoek zijn naar zingeving en die een extra dimensie aan hun avontuur willen geven door bij te dragen aan wetenschappelijke vooruitgang. Wij zijn verheugd deel te nemen aan wat zowel een buitengewone menselijke uitdaging als een unieke wetenschappelijke expeditie is."

Solvay is een van de hoofdsponsors van de Nanok-expeditie, waarmee de levenslange passie en steun van Solvay-oprichter Ernest Solvay voor wetenschappelijk onderzoek via partnerschappen en samenwerkingsverbanden met universiteiten wordt bestendigd. Het maakt deel uit van het Corporate Citizenship-programma van de Groep dat erop gericht is wereldwijde maatschappelijke uitdagingen aan te pakken door projecten op drie verschillende gebieden te steunen: STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering and Mathematics), innovatie en duurzaamheid. Het programma beoogt met name de ontwikkeling en verbetering van wetenschappelijke kennis te stimuleren door te investeren in buitengewone projecten die creatieve en innovatieve ideeën nastreven.

De financiering die Solvay voor de expeditie heeft verstrekt, is gebruikt voor de aankoop van de uitrusting die nodig is voor de wetenschappelijke experimenten en metingen, waaronder twee sleeën en twee stevige zeekajaks die de meetapparatuur veilig kunnen dragen, zonnepanelen, accu's en kabels om de meetinstrumenten op te laden, en een telefoon of satellietmodem om met de onderzoekers en de media te communiceren. De financiering is ook gebruikt voor de aankoop van de uitrusting die nodig was om de reis te documenteren, zoals camera's, lenzen en microfoons, en voor test- en opleidingsreizen.

Over Solvay Corporate Citizenship

Met het Corporate Citizenship-programma wil Solvay een positieve impact hebben op de maatschappij in haar geheel. De bijdragen komen voort uit onze technologieën, oplossingen en innovaties, alsmede uit de dienstbaarheid en gulheid van de Groep. Solvay blijft dan ook sterk betrokken bij filantropische inspanningen via bijdragen aan wereldwijde maatschappelijke uitdagingen door projecten te steunen op drie verschillende gebieden: Bescherming van de planeet, koesteren van innovatie en bevorderen van onderwijs. De initiatieven in elk van deze drie categorieën sluiten nauw aan bij de activiteiten van de Groep, met inbegrip van de actieve betrokkenheid bij verscheidene speerpuntinitiatieven die de manier weerspiegelen waarop Solvay met zijn belanghebbenden samenwerkt. Meer informatie op: corporate-citizenship.solvay.com.

 

Over Solvay

Solvay is een wetenschapsbedrijf waarvan de technologieën voordelen bieden voor vele aspecten van het dagelijks leven. Met meer dan 21.000 werknemers in 63 landen verbindt Solvay mensen, ideeën en elementen om de vooruitgang opnieuw uit te vinden. De Groep streeft naar het creëren van duurzame gemeenschappelijke waarde voor iedereen, vooral via Solvay One Planet, dat rond drie pijlers is opgebouwd: de bescherming van het klimaat, het behoud van hulpbronnen en de bevordering van een betere levenskwaliteit. De innovatieve oplossingen van de Groep dragen bij tot veiligere, schonere en duurzamere producten die te vinden zijn in woningen, voeding en consumptiegoederen, vliegtuigen, auto's, batterijen, slimme toestellen, toepassingen in de gezondheidszorg en water- en luchtzuiveringssystemen. Solvay werd opgericht in 1863 en behoort vandaag tot de top drie in de wereld voor het overgrote deel van zijn activiteiten. In 2021 realiseerde het een netto-omzet van 10,1 miljard euro. Solvay is genoteerd op Euronext Brussel en Parijs (SOLB). Meer informatie vindt u op www.solvay.com.