Innovatie

De onderzoeksactiviteiten van Solvay in België

Ongeveer 200 mensen werken voor Onderzoek en Innovatie op de site van Solvay Campus in Brussel.
Door hun samenwerking met de academische wereld en deelname aan Europese programma's, ze zoeken naar duurzame oplossingen die tegemoetkomen aan de ambities en behoeften van Solvay's klanten en leveranciers. Oplossingen die het mogelijk maken om meer te produceren met minder middelen, zodat we de impact van onze activiteiten op het milieu beperken. Oplossingen die ons helpen om aan een nieuw model van duurzame chemie te bouwen.

Onze brusselse teams genieten erkenning voor hun competenties in ondermeer materiaalwetenschappen, polymerisatie en organische synthese, hernieuwbare chemie, katalyse, analyse, modelling, chemische engineering, veiligheidsprocessen en ecologische technologieën.

Onze experts in materiaalwetenschappen  ontwikkelen hoogtechnologische materialen voor toetsenborden, batterijen, antiroestbekedingen, en zo meer.  Zij bestuderen de kenmerken van nanodeeltjes, hetgeen de ontwikkeling van materialen van de toekomst met revolutionaire kenmerken moet mogelijk maken.  Zij leggen zich in het bijzonder toe op de synthese, de evaluatie en het gebruik van functionele materialen in nieuwe toepassingsgebieden.  Fabricatie van inkten en coating- en printtechnologieën zijn in dat verband competenties in volle ontwikkeling.

Op het gebied van de hernieuwbare chemie  hebben onze wetenschappers Epicerol® ontworpen, een eco-efficiënte technologie, die gebruik maakt van glycerine, een bijproduct van de biodieselindustrie en de oleochemie, om de grondstof te produceren voor epoxyharsen.  Deze worden gebruikt om coatings tegen corrosie te beschermen, maar zijn ook te vinden in de elektronica, de automobielsector, de lucht- en ruimtevaartindustrie en de windmolens.

Wat de wetenschap van de polymeren  betreft, richten wij ons op hoogperformante PVDC voor coatings op basis van water en op meerlagige barrièrefolies voor de hermetische verpakkingen.

Bovendien werkt de pvc-activiteit van Solvay, als aanvulling bij zijn onderzoekscentrum in Brussel met een proefeenheid voor polymerisatie in Jemeppe, in België.  PVC is één van de meest gebruikte kunststoffen en ons SolVin team werkt aan nieuwe toepassingen voor vele markten: de bouwsector, automobielsector, consumptiegoederen, elektronica-, ... 
Deze activiteit zal deel uitmaken van een joint venture tussen Solvay en Ineos die moet komen aan het einde van 2014, na goedkeuring door de Europese Commissie, met desinvesteringen.

Waterstofperoxide  (H2O2) is een krachtig middel om te bleken en te ontsmetten.  Onze teams ontwikkelen nieuwe toepassingen voor dit milieuvriendelijke chemische product.  Experts in katalytische systemen-, voor de hydrogenering en oxidatie, ze zetten zich voortdurend in om de ecologische voetafdruk van de productieprocesen van H2O2 te verminderen en de kwaliteit van de producten te verbeteren.  Onlangs ontwikkelden ze kleine eenheden waterstofperoxide om rechtstreeks te worden geïmplementeerd op de site van de klant, om de kosten en de risico's van het transport te kunnen begrenzen.

Modelleren  is een krachtig onderzoeksinstrument geworden.  Door de eigenschappen van de materialen, zoals nieuwe polymeren te voorspellen, helpt ze om het onderzoek in de juiste richting te sturen.  Dit instrument helpt ook om experimentele resultaten beter te begrijpen en daardoor leiden tot nieuwe innovatieve ideeën.

Onze experts in industriële hygiëne  werken met het team van GVM (Gezondheid, Veiligheid, Milieu) met het identificeeren van de potentiële risico's in onze fabrieken en deze tot een minimum te herleiden, waardoor de gezondheid van de werknemers zo goed mogelijk wordt beschermd.