Chemie voor de Toekomst Solvay-prijs

Click to enlarge

De Chemie voor de Toekomst Solvay-prijs (Chemistry for the Future Solvay Prize) beloont een belangrijke wetenschappelijke ontdekking die de chemie van morgen kan vormgeven en de vooruitgang van de mensheid kan bevorderen.


De prijs is een voortzetting van de steun van Ernest Solvay, oprichter van de groep Solvay, aan het wetenschappelijke onderzoek. Het doel is om het fundamentele onderzoek aan te moedigen en de essentiële rol te beklemtonen van de chemie als wetenschappelijke discipline en industriële activiteit, die beide helpen een aantal van de grootste uitdagingen in de huidige wereld aan te pakken.

Deze prijs, waaraan een bedrag van € 300 000 vast hangt, wordt om de twee jaar uitgereikt.

In 2013 ging de eerste - Chemistry for the Future Solvay Prize naar professor Peter G. Schultz.

De volgende Chemistry for the Future Solvay Prize zal op 18 november 2015 worden uitgereikt in het Paleis der Academiën in Brussel.


DE SELECTIEPROCEDURE

De selectieprocedure bestaat uit twee fases.

Een onafhankelijk selectiecomité stelt kandidaten voor van wie de verwezenlijkingen op het gebied van de chemie (in de brede zin van het woord en dus met inbegrip van biochemie, materiaalwetenschappen, fysica van de zachte materie, biofysica en chemical engineering) de basis leggen voor de chemie van de toekomst en de toepassingen ervan.

Het selectiecomité bestaat uit eminente wetenschappers die actief zijn in prestigieuze wetenschappelijke instellingen, voormalige en huidige leden van het Consultatief Comité en het Wetenschappelijk Comité voor Chemie van de Internationale Solvay Instituten, de voormalige laureaten van de Rhodia Pierre-Gilles de Gennes-prijs, de genodigden van de Solvay-conferenties voor chemie en andere vooraanstaande figuren.

Vervolgens selecteert de internationale jury de laureaat van de Chemistry for the Future Solvay Prize uit de lijst van genomineerde kandidaten.


DE JURY

De internationale jury selecteert de laureaat van Chemistry for the Future Solvay Prize uit de lijst van kandidaten die het selectiecomité heeft voorgesteld.

De jury 2015 bestaat uit de volgende personen:

Hakan Wennerström, voorzitter van de jury, is professor in de theoretische chemie en de fysica aan de Universiteit van Lund (Zweden). Hij is voormalig voorzitter van de jury van de Nobelprijs voor de Scheikunde.

Paul Chaikin, professor in de natuurkunde aan de Universiteit van New York (VS), is gespecialiseerd in de fysica van de vaste stoffen, in het bijzonder de zachte materie.

Christopher Dobson, professor-titularis van de leerstoel in de chemie en de structurele biologie ‘John Humphrey Plummer’ aan de Universiteit van Cambridge, hoofddirecteur van het St John’s College (Verenigd Koninkrijk), is een expert inzake de vouwing en de abnormale vouwing van eiwitten.

Gerhard Ertl, professor emeritus aan het Departement chemie en fysica van het Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft in Berlijn (Duitsland), won de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn studies over chemische processen op vaste oppervlakken.

Jean-Marie Lehn, professor aan het Institut d’Études Avancées van de Universiteit van Straatsburg en professor emeritus aan het Collège de France in Parijs (Frankrijk). Jean-Marie Lehn won de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de supramoleculaire chemie.

Peter G. Schultz is professor aan het Scripps Research Institute in Californië (VS) en directeur van het California Institute for Biomedical Research. Hij is de winnaar van de eerste editie van de Chemie voor de Toekomst Solvay-prijs.

Paul Baekelmans, wetenschappelijk adviseur voor de groep Solvay, is professor emeritus aan de Université Libre de Bruxelles. Hij is voorzitter van het Nationaal Comité voor Scheikunde van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Patrick Maestro, lid van de Académie des Technologies in Frankrijk, wetenschappelijk directeur van Solvay, stond aan de basis van de oprichting van meerdere gezamenlijke teams tussen Solvay, het CNRS en universiteiten uit de hele wereld.